Knolselderijblokjes in sinaasappelsaus

Knolselderijblokjes in sinaasappelsaus

Nodig heb je:
1 knolselderij, 200ml vers geperste sinaasappelsap( niet te zuur),het oranje van de schil van 1 kleine sinaasappel, klein stukje pijpkaneel of 2 plakkjes verse gember, 1 eetlepel arrowroot, 1 eetlepel honing, 1 flinke klont (room)boter.

Doe de helft van de sinaasappelsap in een niet te kleine pan. Voeg daarbij de oranje schilletjes en het stukje kaneel of de gember. Verwarm de saus langzaam totdat die kookt en zet het vuur uit. Laat de saus ongeveer 10 minuten staan en haal dan de schillen en de kaneel of gember er uit. Schil de knolselderij en snij in blokjes. Doe ze in de pan bij de saus en kook ze in ongeveer 15 à 20 minuten bijtgaar.
Als de pan dreigt droog te koken, voeg dan steeds een beetje water toe en roer af en toe om. Voeg ondertussen 1 eetlepel arrowroot en 1 eetlepel honing toe aan de andere helft van de sinaasappelsap. Roer goed tot het oplost. Giet dit sausje bij de knolselderij in de pan. Roer er nog een flinke klont boter doorheen en schep het geheel een paar keer om tot alles goed verdeeld is.
Warm het nog even op als dat nodig is ( laat het niet koken)
Eet smakelijk!
Dit recept komt uit het fantastische uitgebreide kookboek
‘Gezond lekker eten’ van Vreni de Jong en Irmela Kelling

Pastinaak

Pastinaak

Pastinaak is een groente die veel mensen niet kennen, maar ik weet niet anders dan dat pastinaak al sinds dat ik biologische producten eet (en dat is al heel lang) wordt verkocht in natuurvoedingswinkels.
pastinaakPastinaak lijkt wat smaak betreft op wortel want het is zoet, maar heeft toch een heel eigen smaakje. Gewoon eens uitproberen!
Lekker is om pastinaak in stukjes te snijden en te bakken in wat (goede) olie met uien. Meestal blus ik het af met een heel klein beetje water als de uien glazig zijn geworden, en laat ik het nog even sudderen. Je kan er ook blokjes wortel aan toe voegen.
Lekker bij een graangerecht. Het is zoetig dus je kan het goed combineren met een pittig bonengerechtje erbij.
Spannender, maar ook heerlijk, is het om er een salade mee te maken: rasp de pastinaak grof en combineer met plakjes of stukjes peer en/of paprika en veldsla. Ook hier kan je weer naar hartelust zelf dingen uitproberen nu je de zoete smaak van pastinaak hebt leren kennen.
Veel plezier met experimenteren!