courgette-soep

Van courgette kan je heel gemakkelijk soep maken

net als broccoli trouwens. Je kunt dit recept ook voor broccolisoep gebruiken. Neem dan 1 grote of twee kleine broccoli-struiken)). Bovendien kun je daar eindeloos mee variëren.
Basis-soepje gaat zo: Schil en snij TWEE UIEN in kleine stukjes. Was TWEE middelgrote COURGETTES (schillen hoeft niet, maar kan wel) Snij ze in (vrij grove) blokjes. Doe ze samen met ongeveer 750 ml water en de uiensnippers in een pan samen met de benodigde GROENTE-BOUILLONPOEDER of-BLOKJES (zie verpakking).
Kook de soep ongeveer 20 minuten.
En dan begint het grote variëren! Je kan de soep zo laten, maar er ook allerlei lekkere smaakjes aan toevoegen, zoals pesto, en/of roomkaas, crème fraîche (=kook zure room), verse kruiden, geraspte kaas, andere groenten. Noem maar op, er valt veel mee te experimenteren.
Aan het eind wel even met de blender er doorheen, dan heb je een soepje dat lekker romig is en kinderen graag mee eten.

butternut

Met Butternut (Flespompoen) kan je alle kanten op.

Butternut is heel erg vergelijkbaar met de welbekende oranje pompoen, maar de bite is wat steviger. Net als pompoen kan je er heel gemakkelijk zelf allerlei recepten mee bedenken, als je rekening houdt met de wat zoetige smaak.
Schil de BUTTERNUT en snijd hem in blokjes van ongeveer 2 cm.
Bak 1 PREI of een paar UIEN in wat OLIE in een pan met een dikke bodem en voeg wat SPECERIJEN zoals koriander, peper, paprikapoeder, komijn en/of kurkuma toe. Voeg een snufje ZOUT toe. Doe de blokjes butternut erbij en wat water. Lekker laten sudderen. Na ongeveer 25 minuten of als de blokjes beetgaar zijn kan je er zure room, geraspte kaas, of mascarpone naar smaak aan toevoegen. Als je zin hebt in iets pittigers kan je er, in plaats van de room en kaas, een chilisausje door doen om het gerecht eens een heel ander, pittig karakter te geven. Lekker bij lintmacaroni oftewel tagliatelle, en een frisse lichte salade

paksoi

Een eenvoudige bereidingswijze van paksoi.

Paksoi, daar kan je een simpel, maar lekker groente-bijgerecht mee maken! Een  niet al te grote PAKSOI is genoeg voor twee personen. Verder een KNOFLOOKTEEN, een VLEESTOMAAT en een kleine RODE PAPRIKA.
Snij eerst de paksoi, de paprika en de tomaat in fijne of grove reepjes/ blokjes. Giet wat olie of kokosvet in een koekenpan. Doe daar de geperste knoflook bij. Direct daarna de paksoi met het aanhangende water en de blokjes paprika en tomaat. Naar eigen smaak op een middelhoog vuurtje laten bakken en ondertussen goed omroeren: bij kort bakken  is de paksoi knapperig en half rauw. Even langer slinkt het snel en is het wat zachter maar nog wel knapperig. Aan het eind kan je er nog bijvoorbeeld kleine blokjes geroosterd (oud) brood , of mozzarella of pijnboompitjes overheen strooien. Simpel en snel klaar!

aardappelschijfjes op zijn Italiaans

Aardappelschijfjes met rozemarijn uit de oven

Schil de hoeveelheid nieuwe AARDAPPELEN die je nodig hebt en snijdt ze in plakjes van maximaal een halve centimeter. Kook ze ongeveer 10 minuten in een laagje water met wat ZOUT. De oven voorverwarmen op 200 graden Celsius. Giet ze af en vet een of meerdere ovenschalen in met een laag (olijf)OLIE ( niet te weinig. ongeveer 1 à 2 eetlepels olie, afhankelijk van de grootte van de schaal). Voeg de aardappelschijfjes toe. Strooi er wat ROZEMARIJN, gedroogd of vers, over. Eventueel kan je ook nog een klein stukje geperste KNOFLOOK toevoegen als je hier een fan van bent. Schep alles even om. De schaal of schalen in de oven zetten en ongeveer 30 minuten laten bakken of tot er een goudbruin korstje aan de aardappelschijfjes zit. Eet smakelijk!

aubergine schotel

Een heerlijke mediterrane ovenschotel met aubergine

Het is niet altijd eenvoudig AUBERGINES smakelijk klaar te maken. Hieronder volgt een recept ( voor 4-6 personen) waarbij dat wel goed lukt:

Snij 2 AUBERGINES in 1 cm dikke plakken en strooi er een beetje ZOUT en eventueel versgemalen zwarte PEPER overheen zodat dat in kan trekken.
Verhit op een middelhoog vuur 3 eeltlepels OLIJFOLIE in een grote koekenpan. Bak ( in gedeeltes) de plakken AUBERGINES 3 minuten aan elke kant lichtbruin en laat ze uitlekken op keukenpapier. Olie toevoegen en eerst heet laten worden als je een nieuw gedeelte van de plakken gaat bakken.

Maak een tomatensaus: bak in een koekenpan 1 fijngehakte UI in 2 eetlepels OLIJFOLIE glazig. Voeg 2 fijngeperste teentjes KNOFLOOK toe en bak nog 2 minuutjes. Roer er dan 800 ml TOMATO PASSATA ( gezeefde tomaten) doorheen. Laat dit indikken door het aan de kook te brengen en op een laag vuurtje 10 minuten te laten sudderen (deksel op de pan).

Verwarm de oven voor (hoeft niet bij een heteluchtoven) op 180 graden (hetelucht 170 graden).

“aubergine schotel” verder lezen

Veganistische bietenburger

Gelukt! Een bietenburger naar eigen recept.

Eindelijk tevreden over mijn eigen recept voor een veganistische bietenburger. Ook het thuisfront kon deze burger zeer waarderen.
Voor twee burgers:
Rasp een middelgrote GEKOOKTE BIET in een kom.
Voeg daar ongeveer 100 gr TOFU NATUREL aan toe, fijnmaken met een blender of vork.
Een teentje geperste KNOFLOOK.
Een paar druppels CITROENSAP.
Blaadjes fijngesneden VERSE BASILICUM.
Naar smaak (ongeveer een half theelepeltje) KRUIDENZOUT.
Een eetlepel PIJNBOOMPITTEN.

Roer alles eerst goed door elkaar en voeg er dan ongeveer 100 gram FIJNE HAVERVLOKKEN (havermout) aan toe tot het een massa wordt met de stevigheid van kwark. Je moet er burgers van kunnen vormen, maar de massa moet niet té droog zijn. 
“Veganistische bietenburger” verder lezen

Bloemkoolschotel

Bloemkoolschotel

Een leuke en gemakkelijk te maken variatie op de oerhollandse versie is dit recept met Italiaanse kruiden:

Voor 4 personen heeft u nodig:
1 bloemkool, 2 (rode) uien, 1 teentje knoflook, olie, ongeveer 70 gr tomatenpuree, 800 gr tomatenblokjes vers of uit blik, 1 groentebouillonblokje, Italiaanse kruiden (gedroogd uit zakje), 175 gr geraspte kaas of parmezaanse kaas. “Bloemkoolschotel” verder lezen

Witte kool met kerrie

Witte kool met kerrie

Een heel eenvoudig recept voor witte kool (of spitskool) maar altijd zeer gewaardeerd!
De kool schaven of heel dun snijden. Wat olie in een koekenpan verwarmen en daar naar eigen smaak 1 of 2 theelepels milde kerrie instrooien en een snufje zout. Vervolgens de geschaafde kool erbij doen. Even omroeren en dan afblussen met een klein laagje water. Door laten sudderen tot het gaar is. Gekookte rijst, en reepjes gebakken ei (zelf op smaak gebracht met zout en/of kruiden) er doorheen scheppen. Klaar! Lekker met een fruitsalade of een frisse salade.

Broodje met knolselderij en avocado

 Broodje met knolselderij en avocado

Heerlijk broodje gegeten met onder andere rauwe geraspte knolselderij. Het heeft een licht kruidige smaak en bevat veel gezonde vezels. Dit is hoe ik het gemaakt heb (maar je kan natuurlijk zelf allerlei variaties maken): een volkoren broodje met daarop veldsla ( of een blaadje sla), reepjes paprika, plakjes augurk en een dot avocadomousse ( ik heb het simpel gehouden, slechts een avocado fijngeprakt en er een klein beetje kruidenzout overheen gestrooid). Als laatste geraspte rauwe knolselderij er overheen strooien. O ja, dit is ook lekker zónder broodje. Neem dan meer sla en en andere groenten (zoals stukjes wortel, venkel, tomaat). Eet smakelijk!
Marian Klein

Knolselderijblokjes in sinaasappelsaus

Knolselderijblokjes in sinaasappelsaus

Nodig heb je:
1 knolselderij, 200ml vers geperste sinaasappelsap( niet te zuur),het oranje van de schil van 1 kleine sinaasappel, klein stukje pijpkaneel of 2 plakkjes verse gember, 1 eetlepel arrowroot, 1 eetlepel honing, 1 flinke klont (room)boter.

Doe de helft van de sinaasappelsap in een niet te kleine pan. Voeg daarbij de oranje schilletjes en het stukje kaneel of de gember. Verwarm de saus langzaam totdat die kookt en zet het vuur uit. Laat de saus ongeveer 10 minuten staan en haal dan de schillen en de kaneel of gember er uit. Schil de knolselderij en snij in blokjes. Doe ze in de pan bij de saus en kook ze in ongeveer 15 à 20 minuten bijtgaar.
Als de pan dreigt droog te koken, voeg dan steeds een beetje water toe en roer af en toe om. Voeg ondertussen 1 eetlepel arrowroot en 1 eetlepel honing toe aan de andere helft van de sinaasappelsap. Roer goed tot het oplost. Giet dit sausje bij de knolselderij in de pan. Roer er nog een flinke klont boter doorheen en schep het geheel een paar keer om tot alles goed verdeeld is.
Warm het nog even op als dat nodig is ( laat het niet koken)
Eet smakelijk!
Dit recept komt uit het fantastische uitgebreide kookboek
‘Gezond lekker eten’ van Vreni de Jong en Irmela Kelling