sperzie-bonensalade met feta

Een lekker en eenvoudig bijgerechtjeVoor 4 personen:
Was en breek 400 gram SPERZIEBONEN en kook ze (nét onder water) met een mespuntje ZOUT in ongeveer 20 minuten gaar. Snipper een UI. Klop in een kom een sausje van 1 eetlepel (WIJN)AZIJN of BALSAMICO, 4 eetlepels (OLIJF)OLIE, een beetje PEPER, een mespuntje ZOUT, en de gesnipperde ui. De bonen afgieten en in een slakom iets laten afkoelen. Dan het sausje erdoor scheppen. 75 gram FETA in stukjes snijden en met 2 eetlepels fijngehakte verse ( of 2 theelepels gedroogde) BASILICUM door de boontjes mengen.

Lees verder “sperzie-bonensalade met feta”

knoflooksoep

Een lekkere, en bijzonder gemakkelijk te maken soep.
Breng 1 liter water met 2 GROENTEBOUILLONBLOKJES en 6 uitgeperste KNOFLOOKTEENTJES aan de kook. Voeg eventueel een beetje PEPER toe. Laat het ongeveer een kwartier op een laag vuurtje koken. Klop ondertussen een EI los in een kommetje en roer dat er aan het eind van de kooktijd voorzichtig doorheen. Er ontstaan kleine sliertjes gestold ei in de soep, dat is goed. Bij het opdienen kan eenieder die dat wil een schepje PARMEZAANSE KAAS over de soep strooien.

spaghetti met boerenkool

Hieronder eens een heel andere bereidingswijze van boerenkool dan je waarschijnlijk gewend bent. Schroom niet dit gerecht voor te zetten aan mensen die die niet zo van de heel licht bittere smaak van boerenkool houden. Dikke kans dat ze het op deze manier klaargemaakt wel heel lekker vinden!
Voor ongeveer 4 personen:
Rooster 50 gram PIJNBOOMPITTEN in een droge koekenpan tot ze licht beginnen te kleuren. Was en droog 500 tot 600 gram (of 2 pakjes gesneden- hoeft niet gewassen te worden-) BOERENKOOL. Verwijder nerven bij hele bladeren en hak het redelijk fijn. Verhit een koekenpan met een paar eetlepels OLIJOLIE op een hoog vuur en voeg de boerenkool met een beetje ZOUT en PEPER toe. Roer dit regelmatig om.

Lees verder “spaghetti met boerenkool”

frietjes van zoete bataat

Ook zonder frituurpan kan je zelf frietjes maken van zoete bataat

In Portugal kwamen we afgelopen zomer vaak gefrituurde bataat (zoete aardappel) tegen in de vorm van frietjes. Lekker als (bijzonder voedzaam) bijgerecht. Ook zonder frituurpan is het mogelijk om ze zelf te maken.
Eén zoete BATAAT is genoeg voor één persoon. Ik heb ze geschild ( met een dunschiller gaat dat uitstekend) maar dat hoeft niet. Als je ze niet schilt boen ze dan goed schoon. Haal onregelmatigheden of pitjes er uit met een mesje. Snij de bataat in repen van ruim 1 centimeter dik en maximaal 10 cm lang. Kook ze, zó dat ze net onder water staan, 5 à 7 minuten. Giet het water af en laat ze even uitdampen/ opdrogen. Lees verder “frietjes van zoete bataat”

pompoensoep

Een lekkere pompoensoep is zó gemaakt

Schil een POMPOEN. Soms lukt dat met een dunschiller. Daarna in parten snijden Ook een goede methode is om de pompoen éérst door midden te snijden en dan in punten die hanteerbaar zijn en die je goed kunt schillen. Schep of snij de pitten en draden eruit (je kan ze ook mee laten koken en aan het eind er uit zeven). Snij de geschilde punten in blokjes (van ongeveer 3 cm). Doe ze in een pan met 0,75 tot 1 liter water en 2 blokjes GROENTEBOUILLON. Voeg ringetjes van 1 grote PREI en/of stukjes UI ( 2 uien) en een teentje geperste KNOFLOOK toe. Verder kan je specerijen als KERRIE óf gemalen KORIANDER (1 à 2 theelepels ) en een LAURIERBLAADJE toevoegen. Ongeveer een half uur koken. Met een blender alles fijnmaken, maar vergeet niet eerst de eventuele pitten en het laurierblaadje er uit te zeven. Bij het serveren kan je ROOMKAAS of CREME FRAÎCHE ( dat is een volle zure room die je mee kan koken in gerechten) op tafel zetten. Liefhebbers kunnen een klein klontje door de soep roeren.

broccoli

broccolisoep of -saus

Broccoli gebruik ik erg veel en vind ik super gemakkelijk om iets mee te maken.
Wat ik bijvoorbeeld vaak doe is er een soep of saus van maken. De saus gebruik ik dan als vulling voor lasagne. Je kan het zo simpel of ingewikkeld maken als je zelf wilt.
Simpel is: broccoli in stronkjes snijden, en in een pan met water( een laagje van een paar centimeter, je kan altijd nog water toevoegen) doen.
In de stronk zitten veel waardevolle voedingsstoffen. als je die van zijn taaie schil ontdoet kan je die in stukjes snijden en mee koken. Voeg een half theelepeltje groentebouillon toe of voor de soep per halve liter water één blokje en kook tot het gaar is.
Dan blendeer ik het geheel tot een soep of een (=dikker) saus.
Dat is de simpele methode, op zich al lekker genoeg, maar ik voeg er meestal nog van alles aan toe. Per keer verschillend, maar bijvoorbeeld: room, kaas, pesto, uien of prei die ik meekook, allerlei groene kruiden, zoals tijm of bieslook. Laat je fantasie gaan, er is veel mogelijk!

 

speltbulghur en freekeh

Tips en basisbereiding van freekeh en (spelt)bulghur

De basisbereiding van speltbulgur en freekeh is zeer eenvoudig.

Per persoon ongeveer 50 gram van een van de granen overgieten met -of toevoegen aan 150 ml kokend water. Een klein beetje zout of bouillon en een druppeltje olie toevoegen, even doorroeren en ongeveer 20 tot 25 minuten laten wellen of op een heel laag pitje laten staan.

Lees verder “speltbulghur en freekeh”

groenten-stoofpot

groenten-stoofpot met aardappelen en peulvruchten

Verwarm in een pan met een (liefst) dikke bodem een paar eetlepels olie. Voeg daar vervolgens een kruidenmix (bijvoorbeeld Tajine Maroc of een eigen combinatie van bijvoorbeeld -chili-peper, koriander, komijn, knoflook en/of gember aan toe, en een snufje zout. Daarna komen de groenten. Ik snijd ze voor een stoofpot altijd vrij grof, maar als je fijn gewend bent kan dat natuurlijk ook. Bak daarin een ui en/of prei, stukjes rode paprika en blokjes aardappeltjes. Daarna stukjes wortel. Voeg zoveel water toe dat de aardappeltjes net onder water staan. Deksel op de pan en laten smoren. Voeg na ongeveer 10 minuten een in stukken gesneden paksoy en/of stukjes bleekselderij toe. Smoor het geheel met een deksel op de pan nog ongeveer 5 à 10 minuten of tot de aardappeltjes net gaar zijn.
Voeg dan nog je lievelings peulvruchten toe, zoals linzen of nierbonen uit pot of blik. Verwarm nog even. Lekker met stukken brood en een frisse salade. Eet smakelijk!

koolrabi

Tips en een bereidingswijze voor koolrabi

Je kan koolrabi zowel rauw als gekookt of gestoofd eten. Je kan ook een paar aardappels in de stamppot vervangen door blokjes koolrabi. De smaak is heel licht koolachtig, en lekker sappig.
Rauw: rasp een (gedeelte van) koolrabi en voeg bijvoorbeeld wat geraspte appel en/of wortel en/of plakjes augurk toe. Ook lekker is om in een kopje wat roomkaas en zure room door elkaar te roeren en dat aan de salade toe te voegen.
Gekookt/gestoofd: snijdt een koolrabi in blokjes en kook in een klein laagje water ongeveer 10 minuten tot ze beetgaar zijn. Bak in een koekenpan een heel klein beetje knoflook, een paar gesneden stengeltjes bosui (ook in de aanbieding) en voeg de blokjes toe. Even bakken en aan het eind een eetlepel roomkaas erdoorheen roeren. Eet smakelijk!

gevulde courgettes

Gevulde courgettes uit de oven

Voor 4 stuks:
2 middelgrote COURGETTES doormidden snijden en het vruchtvlees eruit schrapen. LENTE-UITJES (of 1 UI) fijnsnijden en in een beetje OLIE glazig bakken samen met het vruchtvlees en twee in blokjes gesneden TOMATEN. Voeg 100 gr gare RIJST of LINZEN(uit potje) toe, samen met 1 eetlepel gehakte VERSE MUNT, 1 eetlepel gehakte PETERSELIE, een mespunt KORIANDERPOEDER , 25 gram ROZIJNEN en 25 gram zoute PINDA’S of PIJNBOOMPITTEN of wat BROODKRUIM toe. Breng dit op smaak met wat PEPER en ZOUT. Verwarm de oven voor op 200C. Vul de halve courgettes met de vulling en plaats ze naast elkaar in een ovenschaal. Strooi er eventueel wat geraspte KAAS overheen. Voeg dan water aan de overschotel toe zodat de courgettes half onder staan. Pers een halve CITROEN uit en giet het sap over de courgettes. Bak alles in ongeveer 25 minuten beetgaar.