frietjes van zoete bataat

Ook zonder frituurpan kan je zelf frietjes maken van zoete bataat

In Portugal kwamen we afgelopen zomer vaak gefrituurde bataat (zoete aardappel) tegen in de vorm van frietjes. Lekker als (bijzonder voedzaam) bijgerecht. Ook zonder frituurpan is het mogelijk om ze zelf te maken.
Eén zoete BATAAT is genoeg voor één persoon. Ik heb ze geschild ( met een dunschiller gaat dat uitstekend) maar dat hoeft niet. Als je ze niet schilt boen ze dan goed schoon. Haal onregelmatigheden of pitjes er uit met een mesje. Snij de bataat in repen van ruim 1 centimeter dik en maximaal 10 cm lang. Kook ze, zó dat ze net onder water staan, 5 à 7 minuten. Giet het water af en laat ze even uitdampen/ opdrogen. Maak de olie in de frituurpan heet tot ongeveer 180 graden. Of als je geen frituurpan hebt, giet een dikke laag WOK-OLIE of doe een echt flinke klont KOKOSVET in een van te voren al opgewarmde (koeken)pan met dikke bodem. De frietjes kan je indien nodig in shifts bakken, want ze moeten wel in de olie drijven. Ga pas bakken als de olie in de (koeken)pan heet genoeg is. Eén druppeltje vocht dat hard sist als het met de olie in contact komt geeft aan dat het tijd is om te gaan bakken. Zorg dat de olie niet gaat roken, dan is de boel te heet. Ik vond uiteindelijk de frietjes zonder een jasje het lekkerst. Maar je kan ze voordat je ze frituurt eerst nog dopen in een papje van MAISZETMEEL en water (“Griekse-yoghurt-dikte”). Je kan ook gewoon bloem van een graansoort nemen dat je nog in je keukenkastje hebt staan, merkte ik. Als ze klaar zijn dan er voorzichtig uithalen en laten uitlekken op keukenpapier. Als laatste er naar smaak (KRUIDEN)ZOUT op strooien. En eventueel serveren met mayonaise.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *