aubergine schotel

Een heerlijke mediterrane ovenschotel met aubergine

Het is niet altijd eenvoudig AUBERGINES smakelijk klaar te maken. Hieronder volgt een recept ( voor 4-6 personen) waarbij dat wel goed lukt:

Snij 2 AUBERGINES in 1 cm dikke plakken en strooi er een beetje ZOUT en eventueel versgemalen zwarte PEPER overheen zodat dat in kan trekken.
Verhit op een middelhoog vuur 3 eeltlepels OLIJFOLIE in een grote koekenpan. Bak ( in gedeeltes) de plakken AUBERGINES 3 minuten aan elke kant lichtbruin en laat ze uitlekken op keukenpapier. Olie toevoegen en eerst heet laten worden als je een nieuw gedeelte van de plakken gaat bakken.

Maak een tomatensaus: bak in een koekenpan 1 fijngehakte UI in 2 eetlepels OLIJFOLIE glazig. Voeg 2 fijngeperste teentjes KNOFLOOK toe en bak nog 2 minuutjes. Roer er dan 800 ml TOMATO PASSATA ( gezeefde tomaten) doorheen. Laat dit indikken door het aan de kook te brengen en op een laag vuurtje 10 minuten te laten sudderen (deksel op de pan).

Verwarm de oven voor (hoeft niet bij een heteluchtoven) op 180 graden (hetelucht 170 graden).

Vet intussen een grote ovenschaal in en bedek de bodem met plakken oud (zuurdesem of ciabatta)BROOD van een halve cm dikte. Giet er de zelfgemaakte tomatensaus overheen zodat het brood bedekt wordt en strooi daar (het liefst verse) BASILICUM en stukjes (ongeveer de helft van een bol van 300 gr) MOZZARELLA overheen. Besprenkel naar eigen smaak deze laag met wat olijolie. Herhaal dit alles nog een keer, dus te beginnen met het brood. Als je meer dan twee lagen maakt hou dan rekening met het verdelen van de ingrediënten.
Bestrooi als laatste het geheel met PARMEZAANSE KAAS en
bak het ongeveer 30 minuten in de oven of tot het gerecht goudbruin is.

Eet er een frisse groene salade bij.

Dit recept komt uit het boek De Urban Cook van Mark Jensen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *